Samen maken

Een voorjaarskrans maken van toiletrollen

De zon scheen gisteren zo fijn, dat ik er lentekriebels van Voorjaarskranskreeg. Ik kreeg echt het
voorjaarsgevoel en als het buiten nog niet helemaal zover is, dan zorg ik gewoon dat het voorjaar wordt in huis. Het leek mij erg leuk om te delen hoe ik sommige dingen maak, zodat jij ze ook na kunt maken. Dan hoef ik niet alleen te genieten de mooie dingen.

Wat heb je nodig voor een voorjaarskrans van toiletrollen?
WP_20170218_15_46_50_Pro
Als aller eerst is het natuurlijk verstandig om een berg toiletrollen en rollen van keukenpapier te verzamelen. Als je alleen bent zal dit iets trager gaan, maar met een familie ben je heel wat sneller. Wil je precies uitrekenen hoeveel toiletrollen je nodig hebt? Dat ligt er een beetje aan hoeveel bloemen je wilt gebruiken voor je krans, maar in één bloem gaan 18 strookjes. Uit een toiletrol haal je 9 strookjes, dus heb je precies twee rollen nodig voor een bloem. Ik heb 6 bloemen gebruikt voor mijn krans, dus dat zijn 12 toiletrollen (als je geen keukenrollen gebruikt).
Naast de toiletrollen heb je nodig:
– Een schaar (liefst een beetje groot, dat knipt makkelijker)WP_20170219_16_46_37_Pro
– Een liniaal of geodriehoek
– Een potlood
– Een lijmpistool en eventueel extra lijmpatronen
– Acrylverf
– Een kwast
– Iets om de krans mee op te hangen, zoals een mooi lint
– Eventueel extra versieringen

Hoe ga je te werk?
WP_20170218_15_50_07_Pro
WP_20170218_15_51_17_Pro

Om te weten hoe groot je de stroken moet knippen, druk je iedere rol een beetje plat. Dit is handiger voor het tekenen en knippen en uiteindelijk moeten ze ook een beetje ingedrukt zijn om de bloemen te WP_20170218_16_07_54_Promaken. Vervolgens leg je de liniaal er tegenaan en zet je om de centimeter een streepje. Je zult zien dat je bij de toiletrollen steeds net een te klein reepje overhoudt dat je weg kunt gooien. Als het goed is houd je een grote berg met toiletrolstrookjes over.

 

WP_20170218_16_13_27_ProDe tweede stap is het vormen van de ‘blaadjes’. Voor de echte bloemblaadjes heb je 6 strookjes nodig. Zorg dat ze niet helemaal plat zijn, maar nog een beetje bol. Op de foto zie je wat ik bedoel. De kleine blaadjes die tussen de grote bladeren zitten, vorm je door de stroken plat te drukken en dubbel te vouwen. Nu vormen ze als het ware twee kleine blaadjes.

 
WP_20170218_16_13_31_ProDaarna kun je de bloem klaarleggen en in elkaar lijmen. Lijm de grote bladeren met de onderkant aan elkaar vast en stop daarna de kleine blaadjes tussen de grote bladeren in. Druk ze er goed tussen, dan zijn ze het mooiste. Kijk hiervoor vooral naar de foto. Daar zie je goed hoe die uiteindelijk moet worden.

 

Als je alle bloemWP_20170218_16_13_23_Proen klaar hebt, kun je ze alvast aan elkaar lijmen zodat je de vorm van een krans krijgt, maar ik heb hier nog even mee gewacht tot na het schilderen.

 

 

 

WP_20170219_12_22_33_ProDe voorjaarskrans afmaken
Het schilderen van de bloemen vond ik een vreselijk werkje, maar…ik ben dan ook weer niet echt heel erg geduldig. Ik wil het graag af hebben om het resultaat te zien, maar ik wil het ook goed doen. Dat is een lastige tegenstrijdigheid als je het mij vraagt. Ik heb de bloemen allemaal een andere kleur gegeven, maar je kunt de kleur natuurWP_20170219_12_22_41_Prolijk ook heel anders doen. Mocht je de hele krans in één kleur willen schilderen, dan is een spuitbus met verf denk ik een beter idee. Daarmee komt de verf makkelijker in alle gaatjes en hoekjes. Dat is namelijk een enorme klus met een kwast. Laat je echter niet ontmoedigen, want daarna mag het resultaat er zijn!
Als de bloemen helemaal droog zijn wordt het weer tijd het lijmpistool erbij te pakken. Je mag zelf kiezen hoe je de krans in elkaar zet, maar op de foto zie je hoe ik het heb gedaan. Bij mij zitten de bloemen aan elkaar vast door een beetje lijm op een groot blad van de ene bloem te doen en een groot blad van de andere daar tegenaan te drukken.

WP_20170219_12_38_24_ProIk vond de voorjaarskrans nog een klein beetje te kaal dus ik heb er nog een vogeltje op geplakt. Deze lag al jaren in een kastje, dus nu heeft die een mooie bestemming gekregen. Ik wil er ook nog een vlinder bij hebben, maar die moet ik nog even vinden in een winkel.
Als aller laatste maak je er iets aan vast waarmee je de krans kunt ophangen. Ik had laatst toevallig een pakje met leuke lintjes gekocht bij de Xenos, dus kon ik die gebruiken om het plaatje af te maken.

Vind je dit een leuk idee en ga je de voorjaarskrans zelf maken? Dan ben ik erg benieuwd naar het eindresultaat.
Veel succes!